El 1977 va tenir lloc a Cartagena d’Índies (Colòmbia) el Simposi Mundial sobre Investigació-Acció i Anàlisi Científic, impulsat per Orlando Fals Borda i moltes altres persones que practicaven aquestes metodologies, sobretot a Amèrica Llatina. El 1997, vint anys després, es va convocar una nova trobada a la ciutat caribenya, per tal de reflexionar i avançar sobre les pràctiques dutes a terme en aquests anys; això va significar el reconeixement de les diverses metodologies implicatives en diferents àmbits i plantejar nous reptes per fer front a les situacions d’injustícia que ens està tocant viure en aquest segle. Moviments socials, indignats amb els sistemes de poder a tot el món, han tornat a posar d’actualitat la necessitat de metodologies participatives de baix a dalt, per a la construcció d’alternatives sostenibles i de qualitat de vida per a la majoria de la població. En arquitectura com en pedagogia, en política com en economia social, en antropologia i en salut, en tots els camps apareixen formes més participatives, més inclusives. La gent del comú, els moviments, els professionals i les administracions intenten construir conjuntament l’acció social i el coneixement. El resultat és una gran varietat de processos i orientacions que fan molt complex i interessant el món de les noves metodologies de la participació. Més informació.
Des del Congrés de Cartagena d’Índies de 1977 han canviat moltes coses al món, però també des del Congrés de 1997. Com a data simbòlica, el 2017 seria l’oportunitat per realitzar un nou Congrés Internacional sobre Metodologies Participatives. Per coherència hauria de partir des d’una auto–convocatòria plural, des de diversos països, que ja estan realitzant Jornades i Trobades en aquesta direcció, com Xile, Mèxic, Brasil, Argentina o Colòmbia, per citar alguns.
Per la nostra part hem proposat una reflexió que desitgem que sigui el més àmplia i diversa possible. Per aquest motiu fem aquesta convocatòria, almenys amb un any de termini, per poder trobar-nos gents de la península i de les illes, d’uns i altres països pròxims, des de les pràctiques col·lectives o des de la reflexió i la introspecció personal, per posar en comú, reflexionar col·lectivament i aportar aquest pensament a la Trobada de 2017.
Aquesta trobada está sent organitzada pel grup motor del “‘Foro de Metodologías Participativas _2016’ integrat, fins el moment, per les següents organitzacions: IMEDES, CIMAS, Tejiendo Redes, Aldea Social, Fundación Entretantos, Red de Educación para la Participación ‘Creando Futuro‘, Fundación CREASVI, CRAC, l’Institut Paulo Freire, l’Instituto Marco Marchioni, l’Observatorio de la Inmigración de Tenerife, Aldea Social i Cidadania.